Tabletler, akıllı telefonlar, bilgisayar oyunları çocuklarda uyuşturucu etkisi yapıyor. Silikon Vadisi yöneticileri, çocuklarını teknolojinin olmadığı okullara gönderirlerken Türkiye’de tabletli eğitim kimi özel okullarda 4 yaşında başlıyor...
.JPG)
Anneler 1 yaşındaki bebeklerine cep telefonunda oyun izlettirerek yemek yediriyor. Bu yaptıklarının ne kadar tehlikeli olduğunu, çocuğu ileri yaşlarda ne hale getirebileceğini bilseler muhtemelen vazgeçerler.
Tabletler, akıllı telefonlar ve oyun konsolları bir çeşit “dijital uyuşturucu’’ olarak nitelendiriliyor. Beyin üstüne yapılmış en yeni araştırmalar, bunların beynin dürtü kontrolünü de içeren yürütücü işlevleri üstlenen ön korteksini kokainle aynı şekilde etkilediğini gösteriyor.
Yani “Minecraft” oynayan çocuğun beyni, uyuşturucu almış bir beyinle aynı görünüyor. Bu yüzden de çocukları ekran başından kaldırmak çok zor oluyor ve ekran başındayken müdahale edilmesi onları saldırgan hale getirebiliyor.
Yüzlerce bilimsel çalışma, ekranların depresyonu, saldırganlığı ve kaygıyı artırdığını gösteriyor. Bu bağımlılık, video oyunu oynayan bir çocuğu gerçekle bağını koparma noktasına kadar getirebiliyor.
UCLA (Kaliforniya Üniversitesi) Nörobilim Direktörü Dr. Peter Whybrow, ekran için “elektronik kokain’’, Çinli araştırmacılar ise “dijital eroin’’ diyor. Pentagon ve ABD Deniz Kuvvetleri için yapılan bağımlılık araştırmasının yöneticisi Dr. Andrew Doan, video oyunları ve ekran teknolojilerini “dijital uyuşturucu’’ olarak nitelendiriyor.