
Son günlerde Türkiye’de de kırtasiye ve oyuncakçılarda çocukların oynaması için satılan “slime” adlı şekil alan yarı akışkan maddenin içeriğinde uyuşturucu hammaddeleri olduğu tespit edildi…
Oyuncak görünümlü maddenin içine fazla kullanıldığında zehirleyici etkisi olan boraks maddesinin yanısıra yine uyuşturucu niteliği olan yapıştırıcı maddelerin kullanıldığı öğrenildi. Adli Bilimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamit Hancı, “Bu oyuncakları kullanan gençler ilerleyen yaşlarda diğer uyuşturucuları kullanma yönünde eğilimi tetikler. Bu geleceğimize yönelik bir tehlikedir. Kimin yaptığı belli olmayan, üzerinde herhangi bir üretici lisansı bulunmayan slime isimli bu oyuncağın acil bir şekilde toplatılıp imha edilmesi gerekir” dedi.
Bağımlılık etkisi yapıyor
Boraksın tıp alanında çok fazla kullanıldığını ancak amacı dışında kullanımı durumunda zehirleyici özelliği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hancı, “Boraks sanayiden tıp alanına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Fakat bu madde fazla kullanıldığı zaman zehirleyici özelliğe sahip. Tek başına elle tutulması bile riskliyken, bu madde yapıştırıcı, traş köpüğü gibi malzemelerle slime denilen maddede kullanılıyor. Bu madde koklandığında bağımlılık etkisi yaratabilir. Bizim esas korkumuz bunların bağımlılık yapması.Bu jelibon gibi maddeyle çocukları kandırıyorlar. Ne yazık ki çoğu veli bu maddenin zararı hakkında bilinçli değil. Yetişkinlerin eldivenli bile ellememesi gereken boraks maddesinin içinde bulunduğu oyuncağın rahatlıkla satılması akıl alır gibi değil”