Öğretmenliğe ilk başladığım zamanlarda, okuma sevgisini çocuklarla paylaşmaya başladığım için çok heyecanlıydım. Okumayı severek büyüdüm. Küçükken, babamın benim için her ay kitap kulübünden sipariş ettiği çocuk kitaplarının kutusunu açmayı sabırsızlıkla beklerdim. Kitap okuyarak geçirdiğim zamanlar hayatımı değiştirdi ve hayal gücümü ateşledi. Öğrencilerime de benzer deneyimler yaşatmak istedim, ancak evdeki günlük hayat şartları nedeniyle bunun bazen oldukça zorlayıcı olabileceğini fark ettim. Sonunda yine de çabalamaya değeceğine karar verdim.
Sınıfınızda kitap okumayı sevdirme yönünde yapacağınız çalışmalar biraz emek istese de, sizi bu konuda destekleyeceğini düşündüğümüz pek çok kaynak bulunuyor. İşte öğrencilerinizin okuma sevgisi kazanmalarını teşvik etmek için 5 öneri:
1-Sesli Okuyun
Sesli kitap okuma zamanı, sınıfımdaki öğrencilerimin en çok sevdiği etkinliklerden biriydi. Öğrencilerim halıda ya da masada beraber oturma fırsatı yakalamayı ve öğretmenlerini kitap okurken dinlemeyi çok seviyorlardı. Bu benim için de günün en eğlenceli zamanlarından biriydi. Okuduğumuz kitaba göre farklı ses tonlarıyla ya da abartılı rol yaparak okumayı çok seviyordum. Bu sayede öğrencilerim beni farklı bir açıdan da gözlemleyebiliyor ve benimle daha samimi bir ilişki kuruyorlardı. Sınıfınızda canlı kitap okuma fırsatını sakın ihmal etmeyin. Yıl boyunca çoğu kez en popüler kitapları okumanızda hiçbir sorun yok. Yeter ki okuduğunuz kitapların arasına bazen romanları ve şiir kitaplarını da katın. Eğer sesli kitap okuma size göre değilse arkadaşlarınızdan, okuldaki yöneticilerden hatta anne babalardan da destek alabilirsiniz.
2-Her Hafta Kütüphaneyi Ziyaret Edin
En son ne zaman yerel bir kütüphaneyi ziyaret ettiniz? Peki bunu en son ne zaman sınıfınızla birlikte yaptınız? Birçok okul kütüphanesinin kapatıldığı doğrudur, fakat neden sınıflarınızla kütüphanelere gezi planlamıyorsunuz? Kütüphaneler, öğrencilerinizin kitapları ellerine alıp uzun uzun inceleyebilecekleri harika yerlerdir. Üstelik bunu ücretsiz yapabilirler. Arkadaşlarınızın, anne babaların ve okul yönetiminin size destek olmalarını sağlayın. Yerel kütüphane görevliniz size yardımcı olabilecek en iyi kaynaktır. Hazır kütüphaneye gitmişken, öğrencilerinizin her birine birer kütüphane kartı çıkartmayı da unutmayın sakın.
3-Bir Sınıf Kitaplığı Oluşturun
Araştırmalara göre, öğrencilerin dil gelişimini desteklemek için sınıf kitaplığında en az 1200 kitap olması gerektiğini biliyor musunuz? Peki sizin sınıfınızda durum nedir? Eğer bir sınıf kitaplığınız yoksa hemen harekete geçmeniz konusunda sizi teşvik etmek isterim. Öğrencilerinize kitap okuma sevgisini ancak çok sayıda ve farklı çeşitte kitaba rahatlıkla ulaşabilmelerini sağlayarak kazandırabilirsiniz. Peki, bunu nasıl başarabilirsiniz? Bir kütüphane oluşturma ve geliştirme hedefinize destek olabilecek anne babaların ve arkadaşların listesini çıkararak işe başlayabilirsiniz. Onlardan sınıfınıza kitap bağışlamalarını ya da kitap satın almanızı sağlayacak kaynaklara sponsor olmalarını isteyebilirsiniz. Ayrıca meslektaşlarınızla işbirliği içine girerek kütüphanelerinize bağış toplamak için yaratıcı çözümler üretmeyi deneyebilirsiniz.
4-Kitap Kulübü Kurun
Kitap Kulübü fikri çocuklar için çok heyecan verici olabilir. Pek çok öğrenci, bir kitap kulübünün sağlayabileceği eğlenceli etkileşimden ve kurulan dostluklardan büyük zevk alacak ve faydalanacaktır. Arkadaşlarla yapılan kitap konuşmaları okuma fikrini daha eğlenceli bir hale getirir. Kitap kulüplerinin sosyal doğası, okumanın sıkıcı olduğunu düşünen çocuklar için çok olumlu bir bir aktivite olabilir.
5-Hikaye Yazın
Hikaye yazmak çocuklar için çok zor ve yorucu olabilir. Başlangıç için yazmayı kolay ve eğlenceli bir hale getirin. İlk olarak çocukların çok sevdiği bir kitaptaki bir hikayeyi uyarlamaya çalışın. Çocukların bu hikayeyi kendi hikayelerine dönüştürmelerini teşvik edin. Özellikle küçük sınıflarda bu yöntem, çocukların daha ileride kendi hikayelerini (sizin desteğinizle) yazmalarını destekleyecektir.
Kitap okumayı sevdirmek için başka neler yapabilirsiniz?
-İnternette çeşitli blog ve sayfalar oluşturabilir ve kitap listenizi buraya dahil edebilirsiniz.
-Sevdiğiniz kitapları internette araştırın ve ona benzeyen başka kitapları bulun.
-Kitap okumayı sevdirmek konusunda daha çok araştırma yapın ve farklı yöntemleri sınıfınızda uygulayın.
Sizinle paylaştığımız bu 5 ipucu, eminim sizler için yeni değil. Ancak yine de çocuklarınızın kitap okuma isteğini desteklemek için yol gösterici olacaktır. Eğer sizin de önerileriniz varsa, yorumlarda paylaşırsanız seviniriz.
Kitapların hayatımızdan hiç eksik olmaması dileğiyle!
KAYNAK:Eğitimpedia