Toplum ideolojik olarak gittikçe kutuplaşırken, Pew Araştırma Merkezi’nin geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmasına göre muhafazakarlar ve liberaller arasındaki farklılıklar, çocukları için hangi değerlerin daha önemli olduğu konusuna kadar uzanıyor.
Pew Araştırma Merkezi, 29 Nisan ve 27 Mayıs tarihleri arasında 3243 yetişkinin katılımıyla Amerikan toplumunu temsil eden ve rastgele seçilen bir grup üzerinde gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı.
Ankette yetişkinlere, çocuklara; saygı, sıkı çalışma, sebat, hoşgörü ve inanç gibi 12 farklı vasfı öğretmenin önemi üzerine sorular soruldu. Daha sonra katılımcılardan kendileri için en önemli olan 3 temel özelliği belirlemeleri istendi.
Toplum genelinde sorumluluk, çocuklara öğretilmesi gereken temel değerlerin içinde en fazla dile getirilen oldu: Ankete katılanların yüzde 93′ü çocuklara sorumluluk sahibi olmayı öğretmenin ” özellikle önemli” olduğunu söylerken, yüzde 55′i bu değeri en önemliler arasında gördüğünü belirtti.
Çocuklara En Çok Öğretilmesi Gereken Değerler Arasındaki İdeolojik Farklılıklar
Sorumluluk dışındaki tüm diğer değerlerin oran sıralaması, ideolojiye göre değişiyor. Anketin genelinde, ideolojik anlaşmaların ve anlaşmazlıkların alanları da ortaya çıkıyor. Örneğin “başkalarına yardım etmek” yaygın bir şekilde önemli bir özellik olarak değerlendiriliyor. Her ideolojik grubun 4′te 3′ü çocuklara başkalarına yardım etmeyi öğretmenin önemli olduğunu söylüyor. Ancak “başkalarıyla empati kurmak” daha fazla ayrılık yaşanan bir özellik. Liberallerin yüzde 86′sı çocuklara empatiyi öğretmeyi önemli bulurken, daha az sayıda muhafazakar (yüzde 55) böyle düşünüyor.
Çocuklara merak ve yaratıcılığı öğretme konusunda da ideolojik farklılıklar göze çarpıyor. Her 10 liberalden 8′i (yüzde 82) çocuklara merakı öğretmenin öncelikli olduğunu düşünürken, diğer ideolojik gruplarda bu oran 10′da 6. Tüm gruplarda çoğunluk (yüzde 85) yaratıcılığı öğretmenin önemli olduğunu söylerken, liberallerin yüzde 85′i, muhafazakarların yüzde 63′ü böyle düşünüyor.
En keskin ideolojik farklılık, dinsel inancı öğretme konusunda ortaya çıkıyor. Muhafazakar katılımcıların yüzde 81′i bu özelliği özellikle önemli bulurken, yüzde 59′u dinsel inancı en önemli üç değer arasına koyuyor. Liberal görüşlü katılımcılarda ise bu oranlar sırasıyla yüzde 26 ve yüzde 11′e düşüyor.
Pek çok konuda muhafazakar politik tutum içinde olanlar, dinsel inancı öğretmenin özellikle önemli olduğunu en fazla dile getiren katılımcılar olurken, hoşgörüyü öğretme konusunu en az dile getirenler de yine aynı grup oluyor. Bunun aksine, sürekli ve tutarlı bir şekilde liberal fikirleri olan kişiler, hoşgörüyü öğretmeye en yüksek önemi verirken, dinsel inanç ve itaat konusuna en az değeri veriyorlar.
Sorumluluk, Sıkı Çalışma ve En Çok Önemsenen Diğer Değerler
Hakkında sorular sorulan 12 değerin 6 tanesi üzerinde genel bir hemfikir olma durumu olduğu görülüyor. Bir numarada yer alan sorumluluk dışında sıkı çalışma ve iyi davranışlar da tüm ideolojik gruplar arasında önemsenen değerler olarak ortaya çıkıyor. İdeolojik gruplar arasında yapılan karşılaştırmaya göre ise bu iki değerin en önemli olduğunu en az düşünenler liberaller. Başkalarına yardım etmek de tüm grupların 4′te 3′ünün en önemli değerleri arasında yer alıyor. Liberallerin yüzde 90′ı bu değeri en önemliler arasında sıralarken, muhafazakarların yüzde 77′si aynı şeyi düşünüyor. Bağımsızlık ve sebat değerleri ise tüm ideolojik gruplar tarafından aynı oranda önemseniyor.
Cinsiyet, Yaş ve Eğitim Farklılıkları
Çocuk yetiştirme konusundaki fikirler sadece ideolojik tutuma göre değil, cinsiyet, yaş, eğitim ve din inanca göre de farklılıklar gösteriyor.
Cinsiyet
Kadınlar ve erkekler benzer değerlerin çocuklar için değerli olduğunu düşünse de, kadınlar başkalarına yardım etme (yüzde 89 oranında) ve empati değerlerine öncelik veriyor. Kadınların yüzde 75′i empatinin önemli olduğunu söylerken, yüzde 19 empatinin çocukların öğrenmesi gereken en önemli değer olduğunu söylüyor. Buna karşılık erkeklerin yüzde 61′i empatiyi öğrenmenin önemli olduğunu düşünürken, yüzde 11′i empatiyi en önemli değerler arasına koyuyor.
Yaş
Araştırmaya göre pek çok değere verilen önem konusunda yaş farklılıkları oldukça belirleyici oluyor. Daha yaşlı yetişkinler, dinsel inançları gelecek jenerasyona öğretme konusuna öncelik verirken, daha genç jenerasyonda dine bağlı olmama anlayışının yaygınlaştığı görülüyor. 65 yaş ve üzeri katılımcıların yüzde 65′i çocuklara dinsel inancı öğretmeyi önemserken, yüzde 41′i bunu çocuklara öğretilmesi gereken en önemli değer olarak görüyor. Buna karşılık 30 yaş altındakilerin yüzde 40′ı dinsel inancı önemserken, sadece yüzde 17′si bu değeri en önemli değerler arasına koyuyor.
Genç katılımcılar, yaratıcılığa da 65 yaş ve üzeri katılımcılara göre daha fazla değer veriyor. Gençlerin yüzde 78′i yaratıcılığı önemserken, bu oran daha yaşlı katılımcılarda yüzde 68′e düşüyor.
Eğitim
Çocuk yetiştirme değerleri, yetişkinlerin eğitim durumlarıyla da oldukça ilgili. Üniversite mezunları çocuklara empati, merak, hoşgörü ve sebat vasıflarını öğretmeyi en üst sıralara koyuyor. Buna karşılık, lise ve altı eğitim durumu olan katılımcılar çocuklara “itaat, dinsel inanç ve iyi huylu olmak” değerlerini öğretmeyi çok daha fazla önemsiyor.
Örneğin üniversiteye gitmemiş katılımcıların yüzde 67′si itaatin özellikle önemli olduğunu söylerken, üniversite mezunu katılımcılar arasında bu oran yüzde 47′ye düşüyor.
Diğer taraftan, üniversite mezunlarının yüzde 68′i merakı öğretmenin önemli olduğunu söylerken, lise ya da daha altı eğitim durumu olan yetişkinlerde bu oran yüzde 53′e düşüyor. Empatiyi öğretmeye verilen önemde de benzer farklılıklar bulunuyor.
Irk ve Etnisite
Beyaz, siyahi ya da latin kökenli katılımcılar arasındaki en temek farklılık, çocuklara dinsel inancı öğretmek konusunda ortaya çıkıyor. Afro-Amerikan katılımcıların yüzde 69′u çocuklara dinsel inancı öğretmenin önemli olduğunu söylerken, beyazların yüzde 51′i ve latin kökenli katılımcıların yüzde 54 aynı şeyi düşünüyor.
Farklılığın ortaya çıktığı bir başka değer de itaat: Siyahi katılımcıların yüzde 70′i, beyazların ise 57′si çocuklara itaati öğretmenin önemli olduğunu düşünüyor.
Dini İnanç
Dine bağlı katılımcılar ile dine bağlı olmayan katılımcılar arasındaki en keskin farklılık elbette çocuklara dinsel inancı öğretme konusunda ortaya çıkıyor. Ancak diğer değerler arasındaki farklılıklar, dinsel inancı öğretmeye verilen önem kadar sert değil.