Yapılan araştırmalar, çocukların katıldıkları aktivitelerin beyindeki sinir hücreleri arasındaki bağlantıları harekete geçirdiğini ve dolayısıyla zeka gelişimini etkilediğini göstermektedir.Bu durumda çocukların yaptığı tüm aktiviteler ,oyun ve deneyimler ,çocukların ince –kaba motor gelişimi,dil gelişimi, problem çözme, öğrenme becerilerini ,sosyal-duygusal gelişimi ve yaratıcılıklarını etkilemektedir.
Biz yetişkinler için bile eğlenmek, dinlenmek, düşüncelerden uzaklaşmak için fırsat yaratan oyun, çocuğun gelişimi için yaşamsal önem taşımaktadır.Oyun oynamak çocuklar için “amaç”olmanın yanı sıra “iletişim kurmak”için en önemli araçtır.Gün içinde yaşadıkları tüm olayları,duyguları,yapabildikleri ya da yapamadıkları kısaca “iç dünya”larını yansıtmak için sözel yol yetersiz kalırken,bunu en iyi oyun yolu ile ifade ederler.Belli bir süre yönlendirme yapmadan,soru sorup müdahale etmeden oyun oynayan bir çocuğun ne yaptığını anlamaya çalışın,oyundaki zenginliğe hayran olacaksınız.
OYUN ÇOCUKLARIN KENDİNİ İFADE ETME ŞEKLİDİR
* Oyun oynarken çocuğun ne yapmaya çalıştığını gözlemleyin,onu anlamaya çalışın ve çok basit dille bunu ona ifade edin.Örneğin,şimdi puzzle yapmak ya da resim çizmek istiyorsun, gibi.
*Çocuğu eleştirmemeye çalışın.Örneğin;Bir oyuncağı kutusundan çıkartıp hemen başka bir oyuncağa geçiyorsa:”Sen hep bunu yapıyorsun.Legoyu çıkarttın,şimdi askerlerle oynuyorsun.Bu olmaz.” Dediğinizde çocuk yargılandığını ve yanlış yaptığını hisseder.Bunun yerine :Galiba lego ile oynamayı düşünmüştün.Şimdi fikir değiştirip askerlerle oynamayı düşünüyorsun.” Dediğinizde çocuk hem oyunu değiştirdiğini fark eder,hem de yetişkin tarafından anlaşıldığını ve kabul edildiğini hisseder.
*Çocuğun duygularını ifade edin.Oyun sırasında yenildiğinde bağırmaya başlar ve oyunu bozarsa:”Galiba yenildiğin için çok kızdın ve oyunu bitirmeye karar verdin.”diyebilir,böylelikle onu daha sonrasında duygularını ifade etmesi için teşvik etmiş olursunuz.
*Hemen çocuğu düzelmek yerine,doğruyu onun bulmasına yardımcı olun.Puzzle parçasını yerleştirmeye çalışırken,”Hayır öyle değil.Ben sana göstereyim.”demek yerine “Evet elindeki mavi parça bu resmin neresi olabilir? gibi sözlerle onu yönlendirebilir,farklı denemeler yaparak onun başarmasını sağlayabilirsiniz.
*Çocuğunuzla uzun ve kalıcı bir bağ oluşturmak istiyorsanız gün içerisinde aktif bir şekilde oyunlarına katılmaya çalışın.Yoğun ve yorucu bir gün geçirdiyseniz.de bunu onunla paylaşmaktan çekinmeyin.Örneğin;”Kerem ben de seninle oynamak istiyorum ama bugün çok yorgunum ve kendimi hiç iyi hissetmiyorum.”Her gün etkin bir şekilde oyun oynuyor,çocuğunuzla kaliteli zaman geçiriyorsanız nadiren yaptığınız bu paylaşım (o sırada yazılsa bile) sizi anlamaya çalışmasına yardımcı olacak ve biz yetişkinlerin farklı olacağını öğretecektir.
*Sizin içtenliğiniz ve onu her haliyle kabul etmeniz,çocuğun problemlerini ve onu kaygılandıran durumları sizinle rahat paylaşmasını sağlayacaktır.Çocuğunuzla konuşurken ve oyun oynarken aklınız ve kalbinizle birlikte onunla olmaya çalışın.
www.atesbocegianaokulu.com