.JPG)
Empati başkalarının yaşadığı duyguları daha iyi anlamamızı sağlar, ancak empati aslında değişimin en önemli anahtarlarından biri. Sınıfta ya da başka bir ortamda ne yapıyor olursak olalım, yaptığımız şey ilişkilerimizi nasıl kurduğumuz ve bunu nasıl devam ettirdiğimizle ilgilidir. Eğer empati uygulamalarımızı geliştirirsek iletişim kurma, işbirliği yapma ve yönetim becerilerimiz de gelişir. Bu nedenle çocuklarda empati becerilerinin erken yaşta gelişimi ve uygulanması, onların okul ortamlarını ve okulda arkadaşlarıyla olan ilişkilerini de geliştirecektir. Bu yazıda empatinin, çocukların özellikle okul hayatına getirdiği olumlu etkileri sizler için derledik.
Sosyal Davranışların Gelişimi
.JPG)
Peace First isimli sivil toplum örgütünün kurucusu Eric Dawson’a göre, çocukların davranışlarındaki şiddet ve zorbalık karşıtlığını konuşmak yerine bunun ötesine geçip onlara, sosyal olarak adaletli ve daha barışçıl olmalarını sağlayacak becerileri kazandırmalıyız. Empatinin kökleri üzerine yapılan çalışmalarda, çocuklar arasında bu sayede yardımlaşma, paylaşma ve diğer öğrencileri oyunlara ve gruplara dâhil etme arzusunu içeren olumlu davranışlarda artış sağlandığı ortaya kondu.
Okul Performansının İyileştirilmesi
.JPG)
Birçok çalışma, çocuklar arasında empatiyi geliştirecek uygulamalar yapılmasının sınıf yönetiminin gelişmesine neden olduğunu gösteriyor. Disiplini sağlamaya ilişkin daha az zaman harcamak, öğrenim için kalan zamanı artırdığından öğrencilerin okul performansında da artışa neden oluyor.
Daha Güvenli Okullar
.JPG)
Empati uygulamalarını artıran programları kullanan öğretmenler, bu tür programları uygulamayan okullardaki öğretmenlere kıyasla, öğrencilerin kendilerini daha rahat ve güvende hissettiklerini daha sık bildiriyorlar.
Okula Bağlılık
.JPG)
Okula bağlılık bir öğrencinin, hem öğrenme hem de bireysel davranışlarının okuldaki öğretmenleri ve yaşıtları tarafından önemsendiğine olan inancını ifade ediyor. Çocukların okula hissettikleri bağlılık duygusunu artırmanın en önemli yolu, onları duygusal problemlerden ve düzensiz davranışlardan korumaktır. Empatinin rolü ise bu koruyucu faktörleri sağlamak olarak özetlenebilir. Peace First öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmada, öğrencilerin yüzde 84′ünün okula daha fazla gelmek istediği ortaya çıktı. Bu da, öğretmenler ve öğrenciler arasında empatinin geliştirilmesinin yüksek aidiyet düzeylerine yol açtığını gösterdi.
Disiplinsiz Davranışlarda Azalma
.JPG)
2005 yılında yapılan bir çalışmada, empatik davranışları geliştirecek öğretilerin ve sınıfta duygusal destek sağlanmasının sorunlu davranışların azalmasına neden olduğu ve bu sayede sınıf genelindeki disiplinsiz davranışların görülme olasılığının azaldığı ortaya çıkarıldı.
Daha Az Zorbalığa Maruz Kalma
.JPG)
Son zamanlarda okullardaki zorbalık vakalarını azaltmak amacıyla bazı ülkelerde cezaları artırmaya yönelik yeni yasalar yürürlüğe girdi. Ancak bu yasaların zorbalık davranışlarının azalmasına yol açıp açmadığına dair soru işaretleri oluşmaya başladı. Öte yandan, empati becerilerinin çocuklarda etkili bir şekilde geliştirilmesinin, zorbalığın engellenmesi üzerindeki etkisi oldukça açık. Yakın bir zamanda yayınlanan bir Standford Üniversitesi çalışmasına göre empati uygulamalarını artıran programların olduğu okullardaki öğretmenler, diğer okullardaki öğretmenlere göre daha az zorbalık ve dışlayıcı davranış yaşandığını söylüyor. Bir başka sivil toplum kuruluşu olan ‘Free the Children’ kurucuları ise öğrenciler arası zorbalığın durdurulması için çocuklara, empatiyi geliştirecekeğitimler verilmesi gerektiğini söylüyor.
Öğrenciler Arasında Daha Az Devamsızlık
.JPG)
Amerika’da her gün, ülke genelinde 160 bin öğrenci zorbalığa uğrama korkusuyla okulu gitmek istemiyor. Devamsızlık, öğrencinin okula gidip gitmediğinin kimse tarafından önemsemediğini düşünmesi ve aidiyet eksikliği ile daha da artıyor. Oysa çocukların tamamının okula devamını sağlamak için, öğretmenleri empatik davranışlarını artıracak becerilerle donatmanın devamsızlık oranını azalttığı kanıtlandı.