.png)
ÖFKE KONTROLÜ BECERİLERİ
Evrenin boşluğu kabul etmemesi gibi, insan doğası da boşluk kabul etmez. Eğer bir davranışı ortadan sağlıklı bir şekilde kaldırmak istiyorsak, yerine başka olumlu bir davranış koymalıyız.
YOL HARİTASI
1.Olumlu telkin: Stresli durumlarda çocuğunuza kendi kendine söyleyebileceği bir mesaj öğretin. Bu mesaj, kaynama noktası olarak tabir edilen seviyeye gelmeden önce, yani ok yaydan çıkmadan, içten tekrar edilmelidir. “Dur ve sakin ol” “Bu durumla başa çıkabilirim.” “Öfkemi kontrol edebilirim.”
2.Doğru nefes alabilmek (diyafram nefesi) öfkeyi kontrol edebilmek için son derece etkili bir yöntemdir. Doğru nefes alarak sakinleşebilir ve bu modumuzu devam ettirebiliriz.
3.DUR-DÜŞÜN-SEÇ düğmelerini aktif hale getirmek. Öfke anında yapılacak birinci iş DURABİLMEK. Derin bir nefesle bilinçli zihnimizi tekrar geri çağırmak. Sonra yapacağımız eylem ya da söylemlerin ileride nelere mal olabileceğini DÜŞÜNMEK. Kalıcı fayda sağlayacak hangi davranış hangisi ise onu SEÇMEK.
4.Öfke çok defa bizim yaralarımızla ilgilidir. Bu yaralar doğru bir şekilde tespit edilip bir uzman desteği ile onarılırsa öfke duygusu önemli oranda düzeltilebilir.
5.Çocuğumuz eğer okur yazar seviyesinde ise ona bir günlük tutturup, onu öfkelendiren davranışların ne olduğu yazmasını sağlayabiliriz. Böylece çocuğumuz, bir anlamda yaralarını keşfederek onların tedavisi konusunda farkındalık sağlayacaktır.