
Eğitimin amacı insanlara okul sonrasındaki iş hayatı ve ilişkilerini yönlendirmekte yardımcı olacak yaşam boyu öğrenme becerilerini öğretmektir. Ana konuları (diğerleriyle birlikte) öğretmenin yanı sıra başarılı olmak için gerekli birçok önemli beceri vardır.
İşte okul hayatından sonraki yaşam mücadelesinde işe yarayacak 9 yaşam boyu öğrenme becerisi. Eğitim sistemimizin bu becerilerin bir kısmını öğrettiğini göreceksiniz, fakat diğerleri daha çok bireysel sorumluluk sınıfına girebilir. Bu hiçbir şekilde kesin bir liste değildir; siz hangi becerileri eklerdiniz?
1. Temel Bilgisayar Becerileri
İnsanlara temel bilgisayar becerilerini öğretmemek onları teknolojiye hazırlıksız bir şekilde dünyaya göndermek demektir. Günümüzde insanlar iletişim kurmak, önemli bilgilere ulaşmak ve en temel görevleri yerine getirmek için bilgisayara ihtiyaç duyuyorlar.
Programlama biliminin vardığı noktada bu da önemli bir unsur. Teknoloji bu yüzyılın en büyük eğilimidir ve bu tür bilgisayar becerilerinin eksikliği öğrencilerin hızla gelişen bir sektörde birçok inanılmaz iş bulma fırsatını kaçırmasına neden olabilir.
2. Hızlı Okuma
Hızlı Okuma daha hızlı okuma becerisini geliştirecek yöntemler kullanmak demektir. Bu yöntemler arasında iç seslendirme ve bölümleme bulunur. Burada ana amaç öğrencilerin daha kısa zamanda daha fazla bilgi edinmesini ve çalıştığı materyalin önemli bölümlerini hatırlamasını sağlamaktır.
3. Zaman Yönetimi
Öğretmenler genellikle öğrencilerin ödevleri ve testleri verilen bir süre içinde bitirmelerini isterler. Öğrencilerin yaşı ilerledikçe rekabette yukarıya çıkmak için bu beceriye daha fazla ihtiyaç duyarlar. Programa uymak kişinin yapmak istediği ve yapmak zorunda olduğu her şeye olanak sağladığı için zaman yönetimi son derece faydalıdır. Zaman sorun olduğunda zamanlarını yönetmelerine yardımcı olacak profesyonel destek alabilirler. Yardım almak için bazı makale yazma servislerine göz atın.
4. Etkili Çalışma Becerileri
Hızlı okumada olduğu gibi hızlı ve etkili öğrenme de öğrenilmesi gereken bir beceridir. Çalışma becerileri değerli bilginin kalıcı olması ve uygulamaya konulabilmesi için öğrencilere okulda ve okul dışında büyük fayda sağlar.
5. Finansal Yönetim Becerileri
Sahip olduğu parayı sorumlu bir şekilde kullanmak okulda ve genel olarak hayatta parasını yönetmek için her öğrencinin öğrenmesi gereken değerli bir beceridir. Finans ve iş hayatıyla ilgili dersler bu tür becerileri açıklar fakat okuldaki eğitim temel finansal yönetim becerileriyle ilgili konuları bile çok az kapsar.
Yüksek eğitim öğrencilere harcamalarını ve kredilerini nasıl ele alacaklarını, nasıl banka hesabı açacaklarını ve hesap bakiyesini nasıl dengede tutacaklarını veya nasıl kendi işlerini idare edeceklerini öğretmeye çok az zaman ayırır. Çalışma alanlarıyla ilgili ne kadar eğitim alındığının önemi olmaksızın, hayat başarısına giden yol uygun finansal anlayışa sahip olmaktan geçer.
6. Tartışma Becerileri
Uygun görünmedi mi? Aslında değil, iş ve özel hayatımızdaki ilişkilerde insanlarla ne kadar tartıştığımızı düşünecek olursanız çok uygun. Kelimenin çağrıştırdığı anlam nedeniyle bunu genellikle ''tartışma'' olarak görmeyiz.
Eğitim programları genellikle öğrencilere nasıl tartışma yapacaklarını öğretmeyi kapsamaz. Öğrenci üniversiteye gittiğinde bu tür becerileri öğrenir fakat tartışma devam eden bir süreçtir. Yüksek öğrenimi tamamladıktan sonraki yaşama hazırlıklı olmak için kişiler tartışma becerileri üzerinde çalışılmalı ve sürekli olarak bunları geliştirmeye çalışmalıdır.
7. Ruh Sağlığı/Stres Yönetimi
Ruh sağlığını yönetebilen bir öğrenci sonuçta diğer birçok sorunu da yönetebilir. Ruh sağlığı yönetimi eğitimin temel düzeyde fazla önem verdiği bir konu olmadığı için günümüzde birçok öğrenci derslerini aksatmaya, düşük notlar almaya ve depresyona bağlı olarak kaygı sorunları yaşamaya başladı. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu öğrencilere bu konuda bilgi vermek ve açık tartışma grupları sağlamaktır.
8. Özgeçmiş Yazma
Bir işe girmek kesinlikle sahip olunan becerilere ve eğitime bağlıdır fakat öğrencinin buraya varmak için izlemesi gereken birçok adım vardır. İş bulmanın önemli bir parçası iyi bir özgeçmiş yazmaktır. Okuldan mezun olduktan sonra bir işe başvurmak rekabetçi ve karmaşık bir süreç olabilir. Diğerleri arasında öne çıkan bir özgeçmiş yazmak, istedikleri veya ihtiyaçları olan işi alma şanslarını artırır.
Özgeçmiş yazmak için sadece iyi yazma becerilerine sahip olmak yetmez, adayın sahip olduğu özellikleri en iyi şekilde sunma bilgisi de olmalıdır. Özgeçmiş yazarken dahil etmeniz ve etmemeniz gerekenleri bilmeniz gerekir.
9. Web'de Araştırma Yapma
Dijital çağdaki önemine karşın genellikle üniversiteler öğrencilere Web'de ilgili ve doğru içeriğe nasıl ulaşacaklarını öğretmez. Web doğru olmayan ve yanlış yönlendiren bilgilerle doludur. Global Digital Citizen Foundation'ın (Küresel Dijital Vatandaşlık Vakfı) bugün dünya çapında binlerce okulda kullanılan Bilgi Akıcılığı'nı geliştirme nedenlerinden biri budur.
Okul dışındaki hayata hazır olmak temel beceriler ve bilgi eğitimi dışında daha birçok açıdan zordur. Siz bu listeye başka hangi yaşam boyu öğrenme becerilerini eklerdiniz?