.JPG)
Renkler, dikkat, odaklanma veya stres gibi konularda çalışanların psikolojisini etkiliyor. Peki, hangi renkler konsantrasyonu ve yaratıcılığı sağlar, hangi renkler dikkat dağıtır?
Dr. Mimar Lerzan Aras, çok fazla renk ve tonun bir arada kullanılmaması ve ofis ortamındaki işlevlere, yaratılmak istenen havaya göre renklerin belirlenmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Ofis ortamları sadece ciddiyetin ve resmiyetin hüküm sürdüğü mekanlar olarak görülmemeli; paylaşımın, üretkenliğin ve başarının gerçekleştiği alanlar olarak her renge açık olmalıdır.” Çok fazla siyah kullanmamak, kontrastlara çok yer vermemek, çok fazla rengi bir arada kullanmamak ve rengin hangi mekan parçası ile kullanılması gerektiğini iyi analiz etmek ofis ortamında önemli.
Aras, çok parlak ve sıcak renklerin her yerde kullanılmadığı sürece yaratıcılık üzerine etkisinin daha çok olduğunu söylüyor. Beyaz, enerjinin dağılımını sağlıyor, ana renklerle (sarı, kırmızı, mavi) birlikte kullanıldığında, bu dağılım daha rahat gerçekleşiyor ve çalışanı özgür kılıyor. Pastel tonların sakinleştirici etkisi fazla, konsantrasyon yükselmesine de olumlu etki ediyor.
Renklerin dili

Kırmızı: İştah açıcıdır. Bu yüzden de çoğu fast food markaları kırmızı rengi kullanır. Bu rengin fiziksel etkisi ise kişilerde tansiyonu yükseltmesi ve kan akışını hızlandırmasıdır. Kırmızı aynı zamanda agresyon ve öfkeyi çağrıştırabilir. Vazo, kalemlik gibi küçük objeler olarak kullanıldığında yaratıcılığı artırabilir.
Yeşil: Güven ve telkin duygusu verir. Huzur sağlar, kişiyi sakinleştirir. Bu yüzden hastabakıcıların ve ameliyata giren doktorların önlük rengi yeşildir. Bankalar da aynı sebeple logolarında bu rengi sık kullanır. Yeşil aynı zamanda yaratıcılığı da canlandırır. Yatıştırıcı özelliğinden dolayı açık tonları duvarlarda kullanılabilir. Canlı tonları da yine küçük objeler olarak kullanılıp çalışma odalarına canlılık verebilir.

Siyah: Gücü, lüksü ve hırsı temsil eder. Matemi de çağrıştırır. Konsantrasyonu dağıtmaz. Coca Cola, “erkeksi ve güçlü” Zero’yu satmak için siyah şişeyi seçtiğini açıklamıştı. Işığı keserek kasvetli bir ortam yaratacağından çalışma alanlarında pek tercih edilmemelidir.
Mavi: Huzur ve dinginlik verir. Kan akışını yavaşlatır. Bu yüzden iştah kestirir. Diyette olan kişilere mavi tabakta yemeleri tavsiye edilir. Şayet ofisin uzaktan da fark edilmesini istiyorsanız mavi bunun için idealdir. Sakinleştirici bir özelliği vardır. Yükleme sırasında ekran mavi olursa, internet kullanıcılarının daha kolay sabrettiği biliniyor. Bu özelliği nedeniyle çalışma alanlarında kullanılması uygun değildir.
Gri: Ciddiyet rengidir. Diplomatik renktir. Dikkatin dağılmasını engelleyeceği için ciddi ve yüksek konsantrasyon gereken çalışma alanlarında kullanılabilir.

Sarı: Geçiciliğin rengidir. Trafik ışıklarındaki sarı renk bu yüzden kullanılır. Bankalar ise bu nedenle sarı rengi kullanmak istemez; çünkü paranın geçici değil kalıcı olmasını tercih eder. İş yerinde çalışanların çok zaman kaybetmeden geçmelerini istediğiniz yerlerde kullanılır. Dikkat çekici bir renktir.
Beyaz: Temizlik ferahlık ve hijyen, saflık çağrıştırır. İç çamaşırında, buzdolabı ve çamaşır makinesinde ve temizlik ürünlerinde en yaygın renktir. İş ortamında istikrarı sağlar. Gözü dinlendirir.

Kahverengi: İnsanlar bu renkte tasarlanmış mağaza ve işyerlerinde çok vakit geçirmeyi istemezken, beyaz tonlarıyla teşrif edilmiş mağaza ve iş yerlerinde bu sorun ortadan kalkıyor. Kahverengi aynı zamanda iş görüşmelerine giderken pek tercih edilmeyen bir renktir.
Mor: İç bilinci temsil eder. Bilinçaltı rengidir. Bu yüzden terapi odalarında da kullanılır. Fizyolojik olarak uykusuzluğa da iyi gelir. Açık tonları olan leylak, lavanta ve orkide renkleri çalışma alanlarında kullanılabilir.
Lacivert: Kozmik renk olarak kabul edilir. Sonsuzluğu, otoriteyi, verimi simgeler. Bu yüzden firmaların büyük çoğunluğu bu rengi kullanır.